Presentació del LFB

Història

 

El Lycée Français, en la forma actual de centre escolar, és a Barcelona des del 1924. Fins ara, s’hi han format més de tres generacions d’estudiants de manera satisfactòria, tenint en compte les funcions exercides pels exalumnes a la ciutat. El seu paper va ser particularment important i valorat durant la Guerra Civil Espanyola i els anys posteriors. Avui en dia, a l’Espanya democràtica, el centre pretén contribuir a l’enfortiment dels vincles culturals entre Espanya i França a través del contacte diari d’estudiants de diferents orígens, que són formats pels mateixos professors i que adquireixen els mateixos coneixements. El Lycée, per tant, es basa en les seves pròpies tradicions, alhora que sempre té present el fet de modernitzar-se per garantir als alumnes la millor entrada a l’Europa del segle XXI.

web-histoire

Classe de 8ème, 1934

Organització

 

El Lycée està gestionat directament per l’Agència per a l’educació francesa a l’exterior (AEFE), que garanteix el servei d’educació pública als alumnes francesos, contribueix a la influència de la llengua i la cultura franceses amb l’acollida d’estudiants estrangers, consolida les relacions de cooperació entre els sistemes educatius francesos i estrangers i ajuda les famílies a través de beques a alumnes francesos. La seva gestió està garantida segons les normes comptables franceses per mitjà d’un funcionari públic francès, el seu pressupost aprovat per l’AEFE i el seu compte financer sotmès al control del Tribunal de Comptes.

 

La formació que dona l’escola està aprovada pel Ministeri francès d’Educació Nacional i va des de l’école maternelle (petite section) fins al batxillerat d’acord amb el sistema educatiu francès.

 

A més, el Lycée, també reconegut i autoritzat pel govern espanyol, integra programes complementaris resultants de l’acord cultural franco-espanyol en llengua i literatura espanyoles, en llengua i literatura catalanes i en història i geografia espanyoles.

 

Els acords culturals preveuen l’equivalència entre els estudis realitzats al Liceu Francès de Barcelona i els del sistema espanyol a tots els nivells.

 

La majoria del professorat està format per professors titulars del Ministeri d’Educació Nacional francès destinats al centre, tret de les matèries específiques, que són impartides per professors locals per permetre als alumnes un millor domini de les llengües.

Objectius

 

El projecte escolar del Liceu Francès de Barcelona s’estableix en uns objectius comuns, basats en els valors compartits per una societat democràtica (respecte per l’altre, autonomia, responsabilitat, confiança, integració de diferències, laïcitat, solidaritat, equitat, tolerància…) i el seu objectiu final és fer que l’estudiant pugui gestionar:

 

  • El seu ensenyament i la seva educació
  • L’elaboració del seu projecte personal i professional
  • La seva integració social a l’interior d’una societat europea

 

Per als pares, els estudiants i els membres del personal, escollir pertànyer a la comunitat del Liceu Francès de Barcelona significa triar totes les riqueses associades al multiculturalisme, però també acceptar-ne les normes i les obligacions.