Imprimer cette page

Archives des événements

Premis "Històries de supervivència"
open
Aquest dimarts va tenir lloc l’acte de presentació del llibre "Històries de supervivència" editat per La Verònica Cartonera en col·laboració amb la BCD i el CDI.

És un llibre molt especial ja que, per una banda, els autors dels textos són alumnes de secundària que van presentar-se al concurs. Per altra banda, els alumnes de CM2-6 són els dissenyadors i han posat les seves mans i la seva creativitat al servei de les portades de cartró reciclat, creant així llibres únics i artesanals.

El jurat ha decidit atorgar 4 premis i publicar tots els textos presentats a concurs.

1r premi ex aequo: Aamal escrit per la Marina Julián de 1S1
1r premi ex aequo: Del sud al nord i del nord al sud escrit per la Lina Escura de 5e4
2n premi: Una aventura mar enllà escrit per la Sofia Valmaseda de 5e9
Accèssit de poesia: Els immigrants escrit per l'Emma Núñez de 6e4
Els altres autors del llibre són: María Abad, Julie Ayén, Tatiana Bénilan, Tammy Broder, Victor Medina, Naor Monge Borel, Yasmine Nasreddine i Maria Pla.

Aquest projecte ha perseguit dos objectius: per una banda, fer partícips als alumnes del procés creatiu d’un llibre i per l’altra, promoure la col·laboració desinteressada amb un projecte associatiu, social i sostenible, com és La Verònica Cartonera.

Amb el tema escollit, “Històries de supervivència”, volíem donar visibilitat a una problemàtica d’actualitat com és la crisi dels refugiats que viuen milers de persones i, al mateix temps, recordar l’exili que van patir molts catalans i espanyols després de la guerra civil.

Agraïments:
Als professors: Patrícia Agüera, Montserrat Farré, Kima Moret i Santi Sala per la seva implicació en el projecte i el treball amb els alumnes.
A la direcció de l’escola: Dominique Duthel, Lídia Crespo i Jean Christophe Maignan per recolzar la iniciativa.
I, sens dubte, a l’Anna González, el Santiago Ruiz de Azúa i tot l'equip de col·laboradors de La Verònica Cartonera pel seu assessorament, per la seva professionalitat i per la feina ben feta.

Julie Meyers i Myriam Busquets
Documentalites
Xavier Bosch al LFB
open


Aquesta setmana el Lycée Français de Barcelone ha tingut la sort de rebre Xavier Bosch per tal de dissertar, comentar i debatre sobre les seves novel·les. En concret sobre Eufòria, un llibre sobre la corrupció i el poder, que ens parla de Dani Santana que investiga certes pràctiques sobre el sistema sanitari i el poder de les farmacèutiques, llegida a les classes de Terminale ES1, S3 i alguns alumnes de S2 i STMG.

En realitat, la xerrada ha estat un elogi de la lectura en general i el debat amb els alumnes ha estat molt agradable i profitós, tant pel rendiment acadèmic com pels valors humans i culturals que s'han transmès.

Xavier Bosch
, periodista i escriptor, ha desenvolupat la seva activitat en diversos mitjans de comunicació de ràdio, televisió i premsa i ha rebut diversos premis, entre ells l'Ondas de ràdio, el de Novel·la Sant Jordi i el Ramon Llull.


Agraïm a l'escriptor Xavier Bosch la seva plena implicació, que ha estat un fort estímul pel repte que tenim de formar ciutadans i persones que puguin tenir esperit crític.

Kima Moret
Professora de llengua i literatura catalanes
    


Refugiad@s: Muchos finales llenos de esperanza y dignidad
open

Como estaba previsto, el 25 de abril de 2017 volvieron a visitarnos Lola García Rodríguez e Irene Bigas Elía, de la editorial Somos Libros. Después de haberse informado acerca de la situación de las personas en busca de refugio en algunos de los campos griegos gracias a la intervención (en marzo) de la abogada y activista Yolanda Bassas, a la visita de Lola e Irene de Somos Libros y a una videoconferencia con la ilustradora de la novela gráfica en construcción Refugiados. Podrías ser tú. ¡Sí, tú!, el grupo-clase de 5e4 trabajó en equipo, bajo la supervisión de su profesora de Lengua castellana y Literatura, sobre varios finales posibles para dicha obra.

Así pues, el martes 25 de abril, el alumnado de 1º de ESO 4 presentó oralmente los textos y los dibujos correspondientes a los finales que habían creado y tanto Lola como Irene les felicitaron por sus magníficas ideas, consideraron la posible incorporación de todas ellas en el libro ilustrado y entregaron diplomas a todos los equipos de trabajo por su participación en este precioso proyecto repleto de valores humanos fundamentales. Posteriormente, tanto Elisabeth G. Iborra (autora del texto de la obra) como Junita Makina (su ilustradora) comunicaron a la docente del grupo-clase su asombro ante la variedad y la calidad de las propuestas del alumnado, el cual está deseando saber cómo quedará el libro ilustrado con la posible incorporación de sus ideas (varios finales llenos de esperanza y dignidad).

Por último, Lola e Irene nos comunicaron que nos invitarán a la presentación de la obra, prevista para el 20 de junio, día de las personas refugiadas. Estamos deseando acudir a esta cita y descubrir y leer la novela gráfica Refugiados. Podrías ser tú. ¡Sí, tú!. De nuevo, muchas gracias a Somos Libros y a las co-autoras. Ha sido un placer colaborar con ellas.

Patricia Agüera Pàmies
profesora de Lengua y Literatura, y su alumnado de 1º de ESO 4

Sant Jordi a Munner
open
El passat 24 d’abril vam celebrar Sant Jordi a l’escola.

Les professores de català, la Montse i la Roser, van organitzar aquesta festa. Abans de les vacances van treballar a clase la llegenda i van preparar tot el material. Tots els nens van fer una corona de princesa o un escut de cavaller (cada alumne triava el que volia). També tots van fer una titella d’algún dels personatges de la història  i algunes roses,  és clar.

Dilluns a la tarda vam sortir al pati on es va fer una representació de la llegenda, després vam cantar les cançons de Sant Jordi i finalment vam ballar.
Ens ho vam passar genial!!!

Moltíssimes gràcies per la seva col.laboració al Maël (Sant Jordi), a la Sandrine (la princesa) i al Víctor (el rei).

També hem d’agrair l’ajuda de la Glòria en tota la preparació i a totes les Asems que ens han ajudat a les clases.

Fins Sant Jordi 2018!!!

Montage d'un ordinateur
open
Jeudi dernier, après l'atelier 3D du midi, nous nous sommes donnés rendez-vous avec quelques motivés pour monter l'ordinateur qui doit nous permettre de faire de la modélisation 3D et plus généralement du calcul. Nous avons donc monté un ordinateur puissant qui sera hébergé dans la nouvelle salle de technologie dont l'enseignement commencera à la rentrée 2017. Nous avons choisi une caisse transparente et lumineuse pour que les élèves voient l'intérieur de l'ordi et aient envie de monter leur propre ordinateur à la maison ou à l'école... Nous avons installé un seul système d'exploitation Linux (Linux mint) qui est Open Source et développe ainsi la créativité collaborative des utilisateurs. C'est un système d'exploitation gratuit qui permet un démarrage et un fonctionnement très rapide de l'ordi...

Voilà en quelques mots et pour  les connaisseurs :

Processeur : Intel I5 6400 (4 coeurs, 2,7 GHz)
RAM : 8 GBytes
Disque dur solide : SSD 240 GBytes
Carte mère : GA B150M D3H
Alimentation : 500W

Keran Le Foll
Professeur de Sciences<br

Court-métrage réalisé par un groupe d'élèves de 2ndeopen
Voici le court-métrage réalisé par un groupe d'élèves de 2nde. SENTINELLES, écrit et co-réalisé par Enzo Traini et monté et joué par Jules Cambon... Bon travail!

L'atelier théâtre en tournéeopen

Un belle fin pour Le Nom de la Rose et Frankenstein Junior

Après avoir répété pendant plus de 6 heures par semaine et plusieurs représentations en Salle Dravet pendant les mois de mars-avril, les élèves de l'Atelier Théâtre Lycée sont partis jouer à Perpignan. C'est le dimanche de Pâques qu'ils se sont retrouvés pour charger le bus de tous leurs décors, accessoires et costumes afin de partir en tournée présenter leurs deux productions de cette année, Le Nom de la Rose et Frankenstein Junior, dans la Catalogne française. Chaque pièce à été jouée 3 fois au Théâtre de la Rencontre, notamment devant de nombreux élèves du Lycée Notre Dame de Bon Secours qui ont beaucoup apprécié l'énergie, le travail et l'investissement de ces jeunes acteurs. La presse s'est même déplacée et a fait paraître un petit article dans le journal local:  leur "aisance déstabilisante" et leur "talent" ont alors été mis en avant. 

Mercredi 19 avril ils ont été reçus au Lycée Notre Dame de Bon Secours où leurs spectateurs les attendaient pour un agréable moment d'échange et de partage. Pâtisseries et petites dédicaces étaient au rendez-vous! Un grand merci à eux ! 

Rentrés le vendredi 20, ils se sont produits pour la dernière fois en salle Dravet le week-end du 1er mai et c'est avec les yeux remplis de larmes que les Terminales ont dit au revoir à leurs camarades de jeu. Nous leur souhaitons bien sûr une très belle continuation et nous donnons rendez-vous à tous les autres l'année prochaine pour de nouveaux projets !

Célia Weil
Professeur de Français

Remise des prix du concours de marque-pagesopen

Cette semaine a eu lieu la remise des prix du concours de marque-pages. Ce concours, organisé par Myriam Busquets, documentaliste au CDI, avait pour thème le monde imaginaire et les contes de fées.

Le jury, composé de l'équipe du CDI, a examiné une trentaine de travaux réalisés par des élèves de la 6ème à la Terminale selon différentes techniques artistiques. Les trois meilleurs artistes ont gagné un bon d'achat pour la boutique Piera, spécialisée en arts. Le troisième prix a éte remporté par Sara Gil de 3º1, le deuxième prix par Elizaveta Bulavina de 6º2 et le premier prix a été gagné par Noa Roser de 3º4 pour un magnifique marque-pages qui a été imprimé en 1000 exemplaires et sera dorénavant distribué avec tous les prêts du CDI : allez donc vite emprunter un livre pour le découvrir ! 

La Chorale au BISA Talent Show

open

La chorale des élèves du LFB, accompagnée par le professeur de musique Ian Sorrell, a participé comme chaque année au BISA Talent Show à l'école allemande. Il s'agit d'un concours regroupant toutes les écoles étrangères de Barcelone où les élèves peuvent présenter des performances artistiques. C'est donc avec des élèves de tous les niveaux que le LFB y a été représenté.

 En Lluís Llach al LFB


open
Aquesta setmana, i gràcies a la Kima Moret, professora de Català, hem tingut la sort de rebre Lluís Llach que ha vingut a parlar-nos del seu últim llibre, estudiat a classe per totes les Terminales.

Volem agrair a Lluís Llach l'esforç de venir compartir amb nosaltres la seva experiència, com a autor de la novel·la “Memòria d'uns ulls pintats”. Es tracta d'un llibre que hem llegit i treballat a classe de llengua i literatura catalanes. Un llibre que va ser el nº 1 de vendes l'any que es va publicar, el 2012.

Un llibre que ens parla de la guerra civil amb el preàmbul dels anys de la República, que, aquests foren l'esperança d'un temps millor i de la lluita per una societat més justa. Lluís Llach és músic, cantautor, escriptor i diputat al Parlament de Catalunya. Ha estat i és un gran referent musical i intel·lectual.

Censurat, detingut, perseguit, exiliat, solidari, responsable.... Llach sempre ha plantat cara a favor de la llibertat. Està molt vinculat a França. El 1970, en plena dictadura s'exilià a París. Va actuar a l'Olympia i aconseguí grans èxits i el triomf definitiu.

Torna a Barcelona, és detingut i retorna a París que l'acull generosament. França sempre l'ha reconegut amb diversos premis (L'Acadèmia del Disc, li atorga el premi el 1985 al millor compositor de l'any i així seguirà amb més premis)
. Avui Llach torna una mica a aquesta França representada pel nostre Lycée que li somriu acollidora i amiga.

En Lluís també ha creat la Fundació Lluís Llach al Senegal com a mostra de solidaritat i com a ajuda a les persones més desvalgudes.


Kima Moret
Professora de Català
Débat public
open

Les élèves du lycée passionnés par les débats de sciences politiques, d'économie, d'histoire-géo et de sociologie vont dorénavant se regrouper autour du projet Débat public.

Ils se réunissent toutes les semaines autour des projets suivants :

Atelier Sciences po
Tous les lundis et vendredis avec Pierre Goudard, documentaliste , Jean-Francois Lormant, professeur d'Histoire et Renaud Le Berre, professeur d'économie.

Participation à Fermun (1ères et terminales)

Simulation des débats des Nations Unies à Genève avec Stéphane Charrois, professeur d'anglais, Goretti López, professeur d'Español, Pierre Goudard et Jean-Francois Lormant.

Participation au Numad (1ères)
Simulation des débats des Nations Unies à Madrid avec Jean-Yves Bartrolich et Lionel Marino professeurs d'Histoire, Renaud Le Berre et Pierre Goudard.

Participation à CopVal (2ndes)
Simulation des débats des COP à Valence avec Alexandre Cailleau, Santiago Prieto, Jean-Yves Bartrolich et Lionel Marino, professeurs d'Histoire.

Support scientifique
Clarisse M'Bobda, professeur de Sciences Physiques et Valéry Carrain, professeur de SVT.


Le logo a été créé par Mercè Sellarès, élève de Terminale ES.


Des Seconde à CaixaForumopen

Les élèves de seconde option Arts Plastiques sont allés à CaixaForum visiter l'exposition Conversations : Impressionnistes et Modernes, pièces majeures de la Collection Phillips, qui montre l’évolution de la peinture moderne, du XIXe siècle, jusqu'à la seconde moitié du XXe siècle. Celle-ci est organisée en six sections thématiques qui se déroulent chronologiquement.

La Phillips collection ouvrit en 1921 et a été le premier musée d’art moderne des Etats-Unis. Il est composé d’œuvres de la collection privée de Duncan Phillips, héritier d’une grande famille ayant fait fortune dans l’acier et la banque à la fin du XIXème siècle. Il s’agissait pour eux de ramener d’Europe des pièces maîtresses afin de familiariser les Américains avec l’art européen pour encourager l’émergence d’une école intellectuelle moderne purement américaine.

Hélène Laffond Traíni
Professeur d'Arts plastiques3 classes de 6ème a Tarragonaopen

Les 6ème 5, 6ème 7 i 6ème 8 junt amb les seves professores de Català Mme Farré i Mme Puig i la seva professora d'Història, Mme Moré, han viatjat a Tarragona amb un doble objectiu.

Per una banda visitar els monuments romans de Tàrraco, perquè estan estudiant l'Imperi Romà. I per l'altre, entrevistar l'escriptora catalana Noemí Bagès, autora d'un dels llibres que els alumnes han llegit i treballat a classe de català: Perdoni, a quin segle diu que som?

La 3ème 8 en el Museo Dalíopen
La clase de 3ème 8 acompañada de su profesora MªJosé Jiménez ha visitado el Museo Dalí de Figueras para preparar el examen de Histoire des Arts ya que presentan un cuadro del famoso pintor cuya réplica se encuentra en dicho museo.

Algunos alumnos estuvieron presentando ante sus compañeros y algunos visitantes del museo el cuadro Torero alucinógeno.

Francesc Escribano al CDI

open
El periodista, escriptor i exdirector de TV3, Francesc Escribano, ha estat al CDI per parlar amb els alumnes de Terminale del seu llibre Compte enrere: La història de Salvador Puig Antich.

Durant 2 hores l'han escoltat explicar com va sorgir la idea d'escriure aquest llibre i com va documentar-se a partir de xerrades amb les germanes de Puig Antich i altres persones. L'escriptor, també va parlar de l'època de la transició, de les tensions polítiques que van portar al trist desenllaç i de com ha anat canviant durant el temps la percepció del que era la violència en aquella època. També ha mencionat que és a partir d'ara que se l'ha reconegut amb un monument dedicat a la seva memòria.
 
Aquesta conferència està lligada amb la temàtica del programa de català de Terminale de Mites i herois.

Le Chachamo, une émission Radio des GS1open
Le mot chameau
Le chat Momo
Le chameau chat !

CHACHAMO est une émission sur les mots. Par groupes de cinq et toutes les 3 semaines, les élèves de Grande Section de Cécile Caminade l'enregistrent sur Planète Radio.

Écoutez-la ici.


Les CE2 et l’Eixample

open
Nous avons assisté à notre première visite de la classe patrimoine, le Modernisme et la Belle Epoque de Barcelone. Tous les CE2 participent à ces visites qui nous permettent de mieux comprendre notre ville, son aménagement et son histoire.

Lors de cette visite, la guide de L’Institut Français nous a expliqué pourquoi et comment l’Eixample a été formé. Nous nous sommes ensuite dirigés vers le Passeig de Gracia où nous avons vu la Casa LLeó  Morera, la Casa Amatller, la casa Batlló et la Pedrera. Nous avons ainsi appris à reconnaître une maison moderniste. Nous avons aussi pris des photos car nous allons réaliser une grande fresque sur le thème du Modernisme. Vous pourrez en savoir plus en écoutant notre émission de radio "balade en ville ". Bientôt sur les ondes, une émission sera dédiée à cette sortie ! Les CE2-6 de Sonia.